Müzik ve Oyun Birarada Olduğunda Bebeklerde Anlama ve Uzun Dönemli Öğrenme Destekleniyor!

Oyun Terapileri Web Sitesi Makale

 

Araştırmacılar bebekleri müzik ve oyunun bir arada olduğu seanslara  götürmenin bilişsel becerilerini artırma ve öğrenme becerileri üzerinde uzun süreli etkisi olabileceğini söylüyorlar.

Dokuz aylık bebeklerle yapılan bir çalışma, müzikal etkinliklerle düzenlenmiş düzenli oyun seanslarının çocukların konuşmak için çıkarttıkları seslerin yanı sıra müzikal ritimleri geliştirdiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar şimdi iki buçuk yaşındaki bebeklerin, dokuz aylıkken sahip oldukları müzik deneyimlerinin dil gelişimleri üzerindeki etkisini takip ediyorlar.

Çalışmadaki bebekler ve ebeveynler  farklı yorumlarda vals müziği dinleyip oyuncak davul ya da ayakları ile ritim tuttular.

Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın lideri Patricia Kuhl, "Amaç, müzik deneyiminin daha kapsamlı bir bilişsel beceriyi – örüntü (desen) tanıma – desteklediğini görmekti ve sonuçlar bu durumu desteklemektedir." dedi. "Eğer işitsel örüntüleri tanımayı öğrenirseniz, gelecek sesleri tahmin edebilirsiniz ve bu durum hem müzik ve hem de konuşmaya yardımcı olur."

Araştırmacılar 47 bebeği müzikli ve müziksiz  olmak üzere oyun ve aktivite olarak birbirine benzer bir düzine oyun oturumuna yerleştirdi. Dört hafta sonra, bilim adamları bebeklerin ses örüntülerine verdikleri yanıtları değerlendirdiler. Müzikal ve konuşma sesleri bozulduğu zaman müzik grubundaki bebeklerin, diğer gruba göre daha fazla nöral aktivasyon gösterdikleri bulundu.  

Kuhl, “ Birini konuşurken duyduğumuzda ya da müzik dinlediğimizde ya da bir kapı sesi duyduğumuzda, bilişsel örüntü dedektörlerimiz ardından neyin geleceğini bilirler: her kelime bir sonrakine  bir ipucu verir. Her nota bir sonraki için ipucudur ve kapanan bir kapı beynin ayak seslerini beklemesine yol açar”.

"Müzik dinleyen bebekler vals temposunu öğrendiler ve bu tempo değiştirildiği zaman,  hemen değişimi fark ettiler. Müzikal süreçteki bebeklerin konuşma ve müzikte daha iyi olduklarından, genellikle örüntüleri yakalamakta da daha iyi olduklarını biliyoruz” diye ekledi. "Bebekler örüntüleri tespit etmekte ve sonrakini tahmin etmekte çok daha iyi ilerleme gösterdi.  Böyle bir karmaşık dünyada daha iyi olabilirdi? "

2012 yılında, ABD'de bilim adamları müziğin bebeklerin dil becerilerinin inşa edildiği önemli bir temel olduğunu önerdi. Houston Rice Üniversitesi'nden Anthony Brandt ve diğerlerine göre, bebekler birisini konuşurken duyduklarında konuşma birimleri tarafından yapılan örüntüleri ve dilin ritmini dinlerler. Kelimelerin anlamları ve duygusal içerik daha sonra gelir. Bu nedenle, müziğin insani gelişmeyi anlamak için çok önemli olduğu sonucuna varmışlardır. Kuhl, müziğin uzun dönemli etkilerinin araştırıldığını ekledi.

 Kaynak: "Musical play may boost understanding and long term learning in babies". The Guardian, 26 Nisan, 2016.