Kızlar bebekle, erkekler arabayla mı oynarlar? Oyuncak dünyasındaki cinsiyetçi stereotiplerin karşısında nasıl duruyoruz?

Kızlar bebekle, erkekler arabayla mı oynarlar? Oyuncak dünyasındaki cinsiyetçi stereotiplerin karşısında nasıl duruyoruz?

Çocukların oyuncaklarla kurdukları ilişki yalnızca kendileri ile ilgili algılarını ve yeni öğrendikleri becerileri değil, aynı zamanda beyin gelişimlerini de etkiliyor. İki üç yaş arasında kendi cinsiyetini algılamaya başlayan çocuk oyuncak seçimini de buna uygun yapmaya başlar. Ancak bu seçimde ailelerin de yönlendirmesi ön plandadır. Özellikle oyuncak endüstrisinin stereotipleri aktarırken yaptığı cinsiyetçi sınıflandırmalar ailelerin de önyargılı davranmasına neden olabiliyor. Bazı ailelerde bir erkek çocuğun bebekle ya da bir kız çocuğun tamir eşyaları ile oynaması için fırsat verilmiyor. Oyununda bebeği besleyerek, uyutarak bakım ve şefkat verme, tamir yaparak da hakimiyet ya da sorun çözme gibi becerileri deneyimlemiş olurlar. Oyuncakla ilgili yapılan cinsiyetçi sınıflandırmalar ise çocuğun duygusal ve sosyal hayatını kısıtlayabiliyor ve hatta ileride yaptığı meslek seçimini de etkileyebiliyor. Bu önyargılardan uzak kalarak çocuklarımızın kendilerini rahatça ifade edebileceği seçimler yapmalarına fırsat verelim.  

http://www.bbc.com/news/av/magazine-40936719/gender-specific-toys-do-you-stereotype-children