Oyun çocuğun dili ve oyuncaklar kelimeleridir. Bu nedenle oyun odasında çocuğun duygularını ortaya koyabilmesini sağlayacak farklı tarzda oyuncakların bulunması önemlidir. Örneğin çocuk oyun eviyle oynarken aile içi dinamikleri yansıtırken, hayvanlarla oynadığında arkadaş ilişkileriyle ilgili yaşadıklarını ortaya koyabilir. Bu oyuncaklar arasında içindeki kızgınlık, öfke, hayalkırıklığı vb. gibi duyguları ifade etmesine yardımcı olacak oyuncakların bulunması ise farklı yorumlara konu olmuştur.
Anne babalarla yaptığım danışmanlık görüşmelerinde oyun odasında girdikleri zaman oyun evi, biberon, mutfak seti, kuklalar, taşıtlar vb. gibi oyuncakların yanı sıra oyuncak boks eldivenleri, kılıçlar, korsanlar, şovalyeler, vahşi hayvanlar ve maskeler gördüklerinde bazılarının şaşırdıklarını ya da kuşkuyla baktıklarını gözlemliyorum. Daha sonra bu konuda konuştuğumuz zaman saldırgan oyunun şiddeti desteklediğine inandıklarını ve bu nedenle bu oyuncaklarla oynamalarına izin vermediklerini anlatıyorlar. Saldırganlık içeren filmlerin şiddeti artırdığı doğru. Ancak oyun söz konusu olduğu zaman durum daha farklı.
Bunun üzerine bu oyuncakların fonksiyonları hakkında tartışmak daha farklı bakış açısı getirebiliyor. Saldırgan oyun sınırlar konmadan oynandığı zaman saldırganlığı artırıyor. Ancak mantıklı ve güvenli sınırlarla izin verilen saldırgan oyun, çocuğun diğer zamanlarda saldırganlığını azaltmasını sağlar. Kendine ve karşısındakine zarar vermeden oynaması sağlanırsa, içindeki kızgınlık duygularını sağlıklı şekilde ifade etme yolunu da öğrenme fırsatı bulabilir. Zamanla çocuk sınırların nereye kadar olduğunu öğrenmeye başlar ve daha fazla özkontrol geliştirir. Ayrıca zaman içinde saldırgan oyunun azaldığı ve oyunlarda farklı temaların ortaya çıktığı gözlemlenir.
Oyun terapisinde de yapılan çocuğun içindeki çatışmalı duyuları ortaya çıkartmasını sağlamaktır. Eğer oyunda kızgınlığın ve saldırganlığın ifadesini tamamen yasaklarsak, çocuk bu duyguları uygun şekilde nasıl ifade edeceğini öğrenme yolu bulamayacaktır. Bu durumda oyun dışındaki ortamlarda bu duyguların verimsiz ve zararlı yollarla kanalize olması beklenebilir.
Filiz Çetin
Uzm. Psikolojik Danışman